Gordon.ura.cz na Facebooku

Tak trvalo mi to, ale už to ten Facebook chtělo, takže vpravém sloupci dole vidíte malý widget, přes který se můžete připojit. To je vše. Facebooková stránka zde.



Komentářů: 6

  1. 0
    0

    Tak to tě bohužel BugHer0 mystifikoval. Při skloňování se bere ohled na skutečnou výslovnost a to je v Gordonově případě „remzí“, nikoli „ramsej“. Skloňuje se tedy stejně, jako třeba Kaddáfí nebo Dalí.

    Lidé se nechávají zmýlit tím, jak vypadá zápis toho jména – ono to svádí k zápisu Ramsay-Ramsaye, ale tak to skloňují většinou lidé, kteří nevědí, jak se to jméno správně vyslovuje a čtou to „Ramsaj, Ramsaje, Ramsajovi“.

    Někdy holt jméno nemá výslovnost podle pravidel, Sean Bean by mohl vyprávět, proč se jeho jméno s příjmením nerýmují, ač by se logicky rýmovat měly. Ramsay je Remzí, přes to nejede vlak, a tomu má odpovídat správné české skloňování.

    V článku v Blesku bych nad chybným skloňováním mávnul rukou a pomyslel si něco o nevzdělaných redaktorech… ale když jde o zásadní český Gordonův web a fanklub, na tom by to mělo být správně.

      1. 0
        0

        No, když tady nechám vyhledat „ramsayho“, tak je to tu docela často, takže to blbě neděláte. Mimochodem kouknul jsem se na videačesky a tam mají taky v naprosté většině případů Ramsayho. Tak to měl BugHer0 nějakou vlčí mhu nebo snědl zkažené hřebenatky. 8^)

  2. 0
    0

    Jen škoda toho názvu – v češtině se anglická jména končící na „-say“ a čtená „-zí“ a ne „-sej“ skloňují „-sayho“ a ne „saye“. Tedy „Pořady Gordona Ramsayho“, protože to jsou „pořady gordna remzího“, nikoli „pořady gordna remzíje“.

    1. 0
      0

      Na videacesky jsem dostával od češtináře BugHer0a pojeb, že „Ramsaye“ a proto se toho od tý doby držím a předávám to tak dál. Má doma matku češtinářku, která jeho pořady sleduje, tal počítám, že to má od ní. Každopápdně na UJC jsem našel jenom tohle: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=320

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *