Recepty Gordona Ramsaye

Jestli vás už nebaví se na všechno to dobré jídlo jenom koukat, je načase vyzkoušet něco z Gordonových receptů na vlastní kůži. A proč nezačít rovnou hovězím masem. Pro kuchaře začátečníky jsou určeny první dva recepty Beef bourguinon a Gordonovo Chilli noc carne. Jelikož se ale jedná článek s nejlepšími recepty z hovězího masa, přidáváme ještě specialitu Beef Welington, která je díky Gordonovi známá po celém světě.

Pokud nejste zrovna milovníky hovězího, nezoufejte. Jelikož se blíží čas vánoc, stojí za to vyzkoušet i Vánoční recepty Gordona Ramsayho. Kdy jindy je čas užít si lahůdky od snídaně až po slavnostní večeři.

Nejlepší recepty Gordona Ramsayho na hovězí maso

Chilli con carne

Potřebujete:

con carne1 lžíce mouky
1 lžička uzené papriky
1 lžíce kajenského pepře
1 lžička kmínu
300g steaku od kosti (braising steak)
Olej
2 středně velké červené cibule
3 stroužky česneku
2 červené chilli papričky
1 zelená chilli paprička
40ml červeného vinného octa
Půl lahve červeného vína pinot noir
1 lžíce rajského protlaku
200g nakrájených rajčat v plechovce
400ml hovězího vývaru
20g čokolády (70 % kakaa)
150g směsi vařených fazolí

 

Postup:

Smíchejte mouku s uzenou paprikou, kajenským pepřem a kmínem. Dbejte na to, aby ingredience byly opravdu řádně promíchány. Mezitím rozehřejte na velké pánvi trochu oleje a osmažte na kostičky nakrájený steak tak, aby kousky byly ze všech stran pořádně hnědé. Poté jej odložte na talíř.

Na pánev přidejte ještě trochu oleje a dejte na něm dělat najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájené chilli papričky. Až cibule pěkně zhnědne, přidejte vinný ocet a nechte chvíli probublávat, až se téměř odpaří a zhoustne. Poté přidejte červené víno a také ho nechte mírně odpařit. Poté přidejte rajčatový protlak a po přibližně dvou minutách vaření přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut nebo do té doby, než se obsah nezmenší na polovinu. Přidejte osmažené maso a vařte přibližně hodinu a půl, dokud maso nezměkne.

Poté přidejte čokoládu a fazole a vařte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté dochuťte solí podle chuti. Podávejte s rýží basmati smíchanou s divokou rýží.

Beef bourguignon

Potřebujete:

beef3 lžičky husího sádla
600g hovězí kližky
100g uzené prorostlejší slaniny
350g šalotky
250g hub
2 stroužky česneku
1 bouquet garni (snítka rozmarýnu, tymiánu, petrželové naťe a hrst bobkového listu svázané provázkem dohromady – po konci vaření vyjměte a vyhoďte)
1 lžíce rajského protlaku
750ml červeného vína

 

Postup:

Na velké pánvi rozehřejte lžíci husího sádla. Poté na něj vložte na velké kusy nakrájené hovězí a osmažte dozlatova asi 3-5 minut, poté kousky otočte a osmažte i druhé strany. Podle potřeby můžete přidávat další husí sádlo. Až je opečené, nechte maso odkapat v cedníku, na talíř nebo do misky.

Do stejné pánve vložte plátky slaniny, oloupanou šalotku, houby, na plátky nakrájený česnek a bouquet garni. Nechte všechno chvíli smažit. Rajčatový protlak vařte za stálého míchání několik minut a poté vmíchejte do smažené směsi. Nakonec přidejte odkapanou šťávu z masa a řádně promíchejte.

Poté zalijte vše vínem a asi 100ml vody tak, aby maso bylo téměř ponořené. Vše přiveďte k varu a lžící seškrábněte vše, co zkaramelizovalo na dně pánve a zamíchejte do směsi pro více chuti.

Rozehřejte troubu asi na 150°C. Pokryjte kuchyňskou fólií vršek pánve tak, že ji překryjete o něco větším čtvercem, utěsníte a přebytečnou fólii odříznete. Dělejte v troubě asi 3 hodiny. Podávejte nejlépe s celerovou kaší.

Beef Wellington

Potřebujete:

beff wellington1kg kvalitního hovězí svíčkové
3 lžíce olivového oleje
250g hub
50g másla
1 velká snítka tymiánu
100ml suchého bílého vína
12 plátků parmské šunky
500g listového těsta
trocha mouky
2 žloutky

Postup:

Rozehřejte troubu na 200°C. Na pekáč dejte svíčkovou a potřete ji lžící olivového oleje a posypte trochou pepře. Pečte 15 – 20 minut podle toho, jak moc chcete mít maso udělané (20 minut je pro středně propečené – medium). Poté maso vyndejte a nechte vychladnout při pokojové teplotě, poté dejte ještě na 20 minut do ledničky.

Mezitím nakrájejte houby na tak drobné kousky, jak jen to půjde. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a máslo a dejte houby smažit na mírném ohni spolu se snítkou tymiánu. Za stálého míchání smažte asi 10 minut, až vznikne měkká směs. Vše zalijte bílým vínem a vařte asi 10 minut, dokud se všechno víno s houbovou směsí dobře nespojí. Měla by vzniknout opravdu hustá směs, která při míchání drží tvar. Odložte houby na talíř, aby vychladnuly a vyjměte z nich smítku tymiánu.

Rozložte kuchyňskou fólii na velkém prkénku nebo válu a rozložte na něj šunku do dvou řad tak, aby se kousky mírně překrývaly. Na šunku rozprostřete polovinu vychladlé houbové směsi. Poté doprostřed posaďte upečené maso a potřete zbytkem houbové směsi. Poté vše pomocí fólie zabalte tak, aby vznikl kompaktní váleček.

Rozválejte třetinu listového těsta přibližně na velikost 18×30 cm a vložte na plech (nejlépe vyložený pečícím papírem). Zbytek těsta rozválejte přibližně na 28×36 cm. Rozbalte maso z fólie a umístěte ho do středu menšího plátu na plech. Rozmíchejte žloutky se lžičkou vody a potřete jím hrany těsta. Poté opatrně vše překryjte větším plátem těsta a slisujte na stranách, aby se okraje spojily s menším plátem. Slisování musí být opravdu důkladné, klidně okraje stlačte vidličkou nebo lžičkou. Celé opět potřete žloutkem a udělejte nahoře uprostřed masa dlouhý proužek do těsta tupou stranou nože, těsto ale neprořízněte skrz. Poté vše nechte uležet, nejlépe 24 hodin, ale stačí i půl hodina.

Rozehřejte troubu na 200°C a znovu žloutkem potřené maso obalené v těstě do ní vložte. Pečte 20-30 minut dokud povrch nezezlátne a není křupavý. Nechte 20 minut odstát a můžete podávat. Maso krájejte vždy na silnější plátky.

Vyzkoušejte i další recepty od Gordona Ramsayho na Recepto.cz.



Komentářů: 14

  1. 4
    1

    Zdravím, sice budu znít jako rejpal ovšem jestli někdo bude vařit Wellington s bílým vínem je cvok. Oceňuji snahu překladatele i když nechápu záměny základních surovin. Když už někdo chce vařit dle tohoto skvělého kuchaře, určitě doporučím originál v angličtině nebo prostě koupit kuchařku, tak drahá snad není. Dle receptů zde se nezkušenému nepovede skvěle téměř nic. Bílé k hovězímu to mě dostalo 🙂

  2. 2
    2

    Ahoj..nechci nijak prudit, ale s tou dobou a teplotou pečení hov.svíčkové se mi to zrovna moc nezdá. Nevěřím, že bude medium. Pochopila bych, kdyby se maso pouze nechalo zatáhnout na pánvi a pak peklo v těstě, ale cmudit ho 20 minut na 200°C v troubě? To ne!!

  3. 0
    0

    Tak ďakujem za recept na welington a je to veľmi fuuuuuu popicjovka veľká vďaka ale podľa rpt z tv s gastanmi

  4. 0
    0

    Přeji krásný dobrý den,
    u receptu na Chilli con carne je že je potřeba 400ml hovězího vývaru.
    V Postup není napsáno kdy se tam má dát. Jsem amatér tak mi poraďte kdy ho tam mám dát.
    Předem děkuji za odpoveď.

    1. 1
      0

      A pročpak by ne? Pokud člověk pořídí ať už rajčatové pyré, loupaná rajčata v celku nebo krájená v plechovce pak jsou nesrovnatelně lepší než ten rádoby čerstvý šmejd co se za rajčata v supermarketech vydává. Ovšem musí jít o zahraničního výrobce buď italského nebo španělského a ne českého se kterými nemám vůbec dobré zkušenosti. Rozdíl je v tom, že zatímco italský/španělský si dává na výběru rajčat záležet tak většina českých konzerváren tam dává co je zrovna k mání a podle toho to pak vypadá – kousky nažloutlých nebo nazelenalých rajčat plavající ve vodě a ne v rajčatové šťávě. Jinak ne všude se hodí čerstvá rajčata jelikož ty !kvalitní! konzervované mají mnohem výraznější chuť a barvu které člověk pokud nemá zrovna poctivá a vyzrálá rajčata ze zahrady není schopný docílit.

      1. 0
        0

        V tomto názoru je děr jak v kachně střelené brokovnicí. 🙂

  5. 0
    0

    Chtěl bych ti moc poděkovat za tyhle stránky a vše co pro nás děláš.

    Poslední 4 dny jen sleduju „Kitchen Nightmares“, „Hell’s Kitchen“ a viděl jsem i „Ramsay’s Best Restaurant“ …
    … a teď sem dáš tohle?

    Nevím zda jsi „ten“ nebo „ta“ ale dal bych ti velkou pusu! x-*

    Za ty poslední 4 dny jsem si tuhle stránku zamiloval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *