Jak dopadlo Zlobivé pekařství

Pernik pro vás připravil zajímavé shrnutí toho, jak vlastně Zlobivé pekařství dopadlo a jak to nejen s ním, ale i s některými účastníky pořadu vypadá po ukončení natáčení. Pokud jste pořad neviděli, rychle sem, ostatní do článku:

Pár informací přímo ze stránek Zlobivého pekařství. Gordon a jeho tým založili Zlobivé pekařství, aby vězně naučili základům vaření, pracovní morálce a zodpovědnosti. Cílem bylo snížit počet recidivistů tím, že uvnitř trénovali pekaře a pomáhali jim venku najít práci. Během Gordonova působení v Pekařství se mu podařilo navázat spolupráci s řetězcem Caffé Nero, jejichž podpora i nadále trvá.

Společnost Working Links, která pomáhá dosouzeným zpět na svobodě najít práci, dostala licenci na pokračování v tomto projektu poté, co skončil pořad. Zlobivé pekařství funguje dodnes, a jak se můžete přesvědčit na jejich stránkách, tak i celkem úspěšně.

Následuje užitečný přehled původní dvanáctky z televizního pořadu z Wikipedie:

Lawrence Gibbons Ublížení na
zdraví
18 měsíců Byl požádán, aby projekt opustil kvůli potyčce s René Smithem
Jerome Samuels: Vloupání,
ublížení na zdraví
16 měsíců Byl stažen z programu poté, co byl obviněn ze slovního napadení ženské strážnice a později převezen do vězení s nejvyšší ostrahou.
Andrew Insley Vloupání 15 měsíců Propuštěn a získal práci v Londýnské restauraci Roast.
René Smith Vloupání 4 roky Ramsay ho požádal, aby projekt opustil po konfrontaci s Gordonovou asistentkou Geeou.
Anthony Kelly Vloupání,
nebezpečné řízení
30 měsíců Propuštěn a pracuje pro charitu, která pomáhá bývalým delikventům.
Paul Wyatt Loupež 8 měsíců Propuštěn a dostal práci v Ramsayho restauraci Savoy, ale následně byl propuštěn kvůli návratu ke drogám.
Tesfa Jones Loupež 3 roky Propuštěn a úspěšně prošel zkouškou v Ramsayho Savoyi.
Daniel Guwaza Krádež 9 měsíců
Adonis McQuitta Je tím, který v prvním díle říká, že mu pod postelí našli upilovanou brokovnici.
Hassan Nour Vloupání 30 měsíců
David Jones Vloupání 40 měsíců
Vězeň č.12 Tvář jednoho z původní dvanáctky byla v pořadu rozmazána a žádné další informace o něm vydány nebyly.

 

Na konec ještě rozhovor s Anthony Kellym přibližně rok po odvysílání pořadu (rozhovor je ze 14. Srpna 2013 pro Guardian):

Z kriminálníka kuchařem: „Gordonu Ramsaymu dost dlužím.“

„Pracuju na sobě,“ říká Anthony Kelly, bývalý zločinec z povolání dlouhodobě závislý na drogách a jednorázová kuchařská hvězda televize ze Zlobivého pekařství Gordona Ramsayho. Než se Kelly (34 let)  zúčastnil překvapivého televizního hitu Gordon za mřížemi, ve kterém Ramsay založil v brixtonském vězení profesionální pekařství, strávil dohromady 16 let v různých vězeních po celé zemi za loupež, prodej drog, krádeže a nespočet dalších zločineckých aktivit.

Rok po konci televizního pořadu se rychle mluvícímu Londýňanovi dramaticky změnil život. Poprvé od svých deseti let a dlouhé odvykací kůře na klinice v Devonu je Kelly čistý od drog.

„Nevěděl jsem, jak skvělý může život být,“ říká, když se potkáváme v domě Anchor House, bývalém námořnickém sídle, které teď slouží jako místo, kde se pomáhá bezdomovcům ve východním Londýně. Když spolu mluvíme, často se směje a vypadá mnohem lépe a zdravěji než v televizi. „Žádné drogy, ani zločiny. Nedokážu si představit, že bych tak znovu žil.“

Představit si Kellyho předešlý život je těžké. Narodil se ve východní části Londýna roku 1978 a vyrůstal v Canning Townu se čtyřmi sourozenci. Jeho matka byla z Glasgow a otec z Liverpoolu. Oba byli alkoholici.

„Neustále se prali,“ říká, „třeba s lahvemi, noži, otvírákem na konzervy, cokoliv co popadli do ruky, když se opili. Jednou když otec spal, tak mu matka položila na záda rozpálenou žehličku tak, že málem vyskočil z okna. V koupelně byly plesnivé ručníky, v kuchyni špína, byla to bída.“

Vzpomíná, že když mu bylo šest, myl o sobotách auta, jedno klidně za penny, jen aby sehnal peníze na alkohol pro matku. „Když byla opilá, mohl jsem se flákat venku. Bylo to pohodlnější než doma v tý díře.“ Od sedmi let kouřil trávu, od deseti šňupal kokain a prodával prášky na bolest hlavy jako extázi na mejdanech. Nejspíš bylo nevyhnutelné, aby skončil v nějakém ústavu. „Dali mě tam, protože jsem nechodil do školy, ale jakmile jsem tam byl, do školy jsem už nikdy nepřišel,“ říká. Z různých domovů utekl tucetkrát, přespával v autech, přístřeškách, squatech, a aby se uživil, tak trochu kradl. Ve dvanácti letech mu umřela matka, které bylo 39 na nemoci spojené s alkoholem a jeho kriminální chování eskalovalo. V patnácti letech se dostal do ústavu pro mladistvé delikventy a jeho budoucnost jako recidivisty byla zpečetěná.

Problémy s dysfunkcí, které podporovali a živili kriminalitu a asociální chování od útlého věku jsou často tak hluboko zakořeněné, že v dospělosti je téměř nemožné je odstranit. Ke změně zničeného života je potřeba odvaha, oddanost a hlavně podpora. V čem všem Kellymu setkání s Gordonem Ramsaym pomohlo?

„Gordonovi dlužím hodně,“ říká. „Ve vězení byl naprosto upřímný a i mimo kamery byl úžasný. Řekl nám o svých potížích – jeho bratrovi a závislosti a o jeho otci alkoholikovi. Ale nehledě na to, co jsem tou zkušeností získal, tohle místo mi dalo vše, co jsem ke změně potřeboval.“

Kelly mluví o domě Anchor House. Jeho prostory zná již z dob jako dítě na ulici. „Tito lidé mě nikdy neodmítli,“ říká. Prý se rozhodl změnit ještě předtím, než naposledy nastoupil do vězení „Bylo mi zle z života v neustálé hanbě a ostudě. Zle z toho, že jako zločinec způsobuju bídu,“ říká. Lidé, kteří provozují tento dům, mu nabídli cestu ven. „To oni zaplatili 10 tisíc liber za moji odvykačku. Bez nich bych to asi nezvládl.“

A Ramsayho program? „To, co on udělal, jen podtrhlo fakt, že ve vězení je spousta lidí, co se chtějí změnit. A pár z nás dal šanci jak to za pár hodin ukázat. Nikdy jsem nechtěl být kuchařem,“ povídá se smíchem. „Ale chtěl jsem se ukázat těm, co o mně pochybovali. Někteří z toho projektu pokračovali do restaurací. Pár jich skončilo zase zpátky. Je těžké se změnit, když celý život se odehrává napůl ve vězení. Gordon nám dal šanci ukázat, že jsme ochotní něco dělat. Ale ne všichni dostanou takovou šanci jako já. Měl jsem štěstí, že se mi dostalo takové podpory a musím to zvládnout, ale teď jsem odhodlaný díky té zkušenosti pomoct ostatním, kteří si prošli podobnými věcmi jako já.“

Kelly na svobodě pracoval v charitě St. Giles Trust pracující s vězni a dokonce si zahrál v divadle v Plymouthu. „Byl jsem tam jako dobrovolný pomocník (součást odvykacího programu) a oni mě vytáhli hrát na jeviště,“ vypráví. V současnosti podstupuje trénink v domu Anchor House, aby se stal „životním architektem“, něco na způsob trenéra-poradce pro ty, kteří mají v životě problémy.

Mezitím Zlobivé pekařství vzkvétá. Od té doby, co program převzala společnost zajišťující práci Working Links, pekařství vyprodukovalo 15000 kusů zboží pro 14 poboček řetězce Caffé Nero.

Na otázku: „Opravdu si myslíte, že jste se změnil?“ se zasměje. „Chlape, jak jsem říkal, pořád na sobě pracuju.“

Zajímavé / využité odkazy:



Komentářů: 5

  1. 0
    0

    Díky za článek. 🙂 Jsem hrozně ráda, že se Anthony dal tak dohromady a snad se to povede i dalším… Tenhle pořad mě fakt bavil. 😉

    Jinak přímo ve věznici se otevřela v návštěvní hale kavárna, kde si můžou zaměstnanci a návštěvy koupit nejen produkty Zlobivých chlapců, ale i nápoje. Vězni projdou školením, aby jejich obsluha byla bezchybná. 🙂 http://www.badboysbakery.org/latest_news.html

  2. 0
    0

    Ještě jsem na facebooku našla Davida Jonese (ten bývalý voják), který se podle všeho taky dal do pořádku a bude z něj táta. Už je to dýl jsem někde našla zprávu od něj (asi na fb bad boys bakery), kde psal o tom, jak mu to změnilo život, že je čistej a hrozně vděčnej a co všechno to pro něj znamenalo.
    https://www.facebook.com/davidanthony.jones.58?fref=ts

    1. 1
      0

      Asi takhle z článku: „Během Gordonova působení v Pekařství se mu podařilo navázat spolupráci s řetězcem Caffé Nero, jejichž podpora i nadále trvá.

      Společnost Working Links, která pomáhá dosouzeným zpět na svobodě najít práci, dostala licenci na pokračování v tomto projektu poté, co skončil pořad. Zlobivé pekařství funguje dodnes, a jak se můžete přesvědčit na jejich stránkách, tak i celkem úspěšně.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *